Asociația Drama Stock se lansează cu proiectul 11.1/Echo Point

Drama Stock este o companie artistică recent formată, care unește persoane animate de
aceeași pasiune și dragoste pentru teatru. Toți membrii asociației sunt familiarizați atât cu scena underground cât și cu cea a instituțiilor subvenționate, scopul lor principal fiind acela de a contribui la dezvoltarea teatrului independent românesc.

Ținta lor este provocarea în mod constant a publicului cu inovația și creativitatea proiectelor lor și consolidarea unei platforme prin intermediul căreia tinerii artiști s-ar putea dezvolta și exprima din punct de vedere creativ și profesional. Echipa Drama Stock își propune să demonstreze că teatrul independent poate crea un cadru etic de muncă pentru persoanele implicate, fără a compromite valoarea artistică a producțiilor. Politica lor artistică este centrată în jurul dorinței de a prezenta publicului producții originale ale căror construcție și/sau subiect să se diferențieze față de ce se așteaptă în mod curent de la o piesă de teatru tipică.

11182073_834744279953413_1473144067467838376_n

Proiectul 11.1/Echo Point

– Premieră absolută/ prima montare a textului în lume –

Autor
Rajiv Joseph, autorul textelor, este un dramaturg american, finalist al Premiului Pulitzer din anul 2010 pentru textul „Tigrul Bengalez la Grădina Zoologică din Baghdad”. Piesele au fost scrise inițial de către Rajiv pentru Festivalul One-Minute Play din New-York și au fost antologate sub numele Echo Point, fiind prezentate publicului român sub forma unui spectacol-lectură, în timpul Taberei Internaționale de Creație pentru Dramaturgi din Târgu Mureș, România, în anul 2014.

Intenții

Drama Stock a ales să-și înceapă activitatea cu proiectul 11.1 întrucât consideră că acesta ilustrează principiile artistice de bază ale asociației și obiectivele sale pentru viitor. Proiectul adună sub umbrela sa creativă 28 de artiști provenind din diverse medii, a căror interacțiune are drept finalitate crearea unui spectacol care se detașează de tiparele teatrului instituționalizat, oferind cadrul unui experiențe cu adevărat inedite pentru spectator.

Intenția companiei este aceea de a asocia acestui eveniment un proiect axat pe reutilizarea adaptată a clădirilor abandonate, fie ele spații industriale sau case certificate ca monumente istorice, vizând astfel revitalizarea unor spații urbane prin transformarea lor în nuclee comunitare culturale. În prezent, atât în București, cât și în alte orașe din țară, există o multitudine de astfel de spații, pentru care grupuri mici de arhitecți sau artiști conduc campanii de promovare a transformării lor în spații culturale. Echipa noastră sprijină aceste eforturi cu tărie și și-ar dori să fie parte din acest proces.

Datele primelor reprezentații ale spectacolului sunt 22, 23 și 24 Mai 2015. În parteneriat cu membrii echipei Calup, prima locație aleasă în acest scop este casa de pe Thomas Masaryk 25, un monument istoric reprezentativ pentru patrimoniul cultural local, datorită calităților sale arhitecturale deosebite. Acesta face parte din clădirile care dețineau funcțiunea de locuire semi-colectivă, construite la începutul secolului al XX-lea.

Am conceput aceste reprezentații ca un demo, menit să trezească interesul publicului în eveniment. Plănuim să jucăm spectacolul în locații din toată țara, promovând de fiecare dată un monument arhitectonic care are nevoie de o revitalizare. Este modul nostru de a atrage atenția oamenilor atât asupra importanței istoriei lor, cât și asupra nevoii de a transforma clădirile abandonate în spații publice predestinate activităților artistice.

Concept

11.1 este centrat în jurul conceptelor de construcție și de itinerariu. Fiecare scenă are loc într-o cameră diferită, iar pe măsură ce publicul trece dintr-un spațiu în altul, el descoperă, una câte una, bucățile unui puzzle a cărui rezolvare poate varia de la un spectator la altul.

Puzzle-ul este format din 11 piese scurte și un prolog, care vor purta spectatorii într-o călătorie prin lumi multiple, în egală măsură imperfecte și familiare. Pe măsură ce trece dintr-un spațiu în altul, spectatorul devine un intrus în intimitatea unor străini surprinși în momente aparent anodine ale vieților lor cotidiene. 11 momente scurte decupate din viața simplă a altora, care le expun întreaga ființă, trasând în mintea privitorului istoria vieții fiecăruia dintre ei. 11 secvențe rapide în care audiența are ocazia să joace rolul unui voyeur confruntat cu momente ce ar putea fi extrase din propria sa viață. Aceste perspective multiple ale existenței cotidiene pun spectatorul față în față cu frumusețea elegantă și totuși tragică a singurătății care marchează viața dincolo de oricare alt factor. Pe măsură ce poveștile evoluează, nu fără umor și fără ironie, ceea ce părea o succesiune de fragmente disparate din viețile unor străini, începe încet să se coaguleze într-un întreg, o călătorie coerentă a unui individ care ar putea fi oricare din noi.

11.1/Echo Point nu are un public țintă. Este un spectacol menit să vorbească oricui într-un anumit mod, fiindcă spune povești care ar putea fi despre fiecare dintre noi în anumite momente ale vieților noastre. Spectacolul nu are intenția de a șoca sau de a interveni brutal în viața privitorului, ci de a pune întrebări legate de relevanța momentelor cotidiene pe lângă care trecem fără a ne gândi de două ori. Întregul construct este o poveste concentrată nu doar pe frumusețea, melancolia sau tragedia acelor momente, ci pe relevanța lor în întreaga ecuație a vieții.